Ekonomi Profesörü Uyardı: Bitcoin İçin Tehdit Var!

George Mason Üniversitesi’nin önde gelen ekonomi profesörlerinden Lawrence White, Bitcoin (BTC)’in gelecekte karşılaşabileceği potansiyel bir güvenlik tehdidinin altını çizdi. İşte detaylar…

White, Bitcoin için endişeli

David Lin ile 22 Ekim’de yayınlanan bir röportaj sırasında konuşan Profesör White, Bitcoin’in güvenliğinin uzun vadede sürdürülebilirliği ve özellikle madenciler için gelişen ödül modeli konusundaki endişelerini dile getirdi. Kuantum hesaplama kripto para dünyasında uzun zamandır tartışılan bir konu olsa da, akademisyen bunun Bitcoin üzerindeki potansiyel etkisinden etkilenmedi. Bunun yerine, Bitcoin’in hacklenmeye karşı dayanıklı olarak ortaya çıktığını belirtirken ufuktaki farklı bir zorluğa işaret etti.  White, şunları söyledi:

İnsanlar madencilerin Bitcoin’e saldırmak için işbirliği yapmasından endişe ediyor, ancak bu onların çıkarına olmaz. Şimdiye kadar hacklenmeye karşı dayanıklı olduğu kanıtlandı ve Bitcoin’in ödül modeli değiştikçe uzun vadede bu konuda endişelenen insanlar var. Tüm Bitcoin’ler çıkarıldıktan sonra ne beklemeliyiz?

Madencilik problemi de mevcut

Bundan yaklaşık bir asır sonra madencilik yoluyla daha fazla Bitcoin yaratılmayacağı ve madenciler için tüm ödülün işlem ücretlerinden oluşacağı zaman ortaya çıkabilecek potansiyel bir soruna dikkat çekti. Şu anda madenciler için birincil teşvikin yeni yaratılan Bitcoin’in ödülü olduğunu ve işlem ücretlerinin ikincil bir rol oynadığını belirtmek gerekir. Bitcoin madenciliği ilerledikçe, yeni BTC yaratma oranı azalıyor ve madenciler birincil gelir kaynağı olarak işlem ücretlerine giderek daha fazla güvenmek zorunda kalıyor.  White, aşağıdakilerle uyarıda bulundu:

Bundan 100 yıl sonraki bir tarihte, daha fazla Bitcoin yaratılmayacak, bu nedenle tüm işlem ücretleri olacak ve insanlar bunun sistemi güvende tutmak için yeterli madenciyi elde etmeye yetmeyebileceğinden endişe ediyor

Blok ödülü hem yeni basılan Bitcoin’den hem de işlem ücretlerinden oluşur. Bununla birlikte, Bitcoin yaratımında planlanan azalma ve madenciliğin nihai olarak tamamlanmasıyla, ödül tamamen işlem ücretlerine dayanacak. Profesör White’ın endişesi uzak ve spekülatif görünse de, BTC’nin çekirdek topluluğu güvenlik endişelerini ele alma ve iyileştirmeler uygulama konusunda bir geçmişe sahiptir.

Gelecekte BTC’nin rolü ne olacak?

Öte yandan akademisyen, kripto para birimini gelecekte olası bir işlem aracı olarak lanse eden savunuculara rağmen Bitcoin’in para olarak hizmet etme olasılığı hakkında yorum yaptı. White’a göre, Bitcoin’in para olarak hizmet etme şansı çok az. Bununla birlikte, diğer kripto para birimlerinin ortaya çıkabileceğine ve bu rolü üstlenebileceğine inanmakta. White, şunları söyledi:

İnsanlar bunun [Bitcoin’in] bir gün dünyanın parası haline geleceğini öne sürdüler ve ben bunu pek olası görmediğimi söylüyorum. Daha istikrarlı bir satın alma gücü sağlayan farklı bir tasarıma sahip diğer kripto para birimleri muhtemelen daha geniş bir rol oynayabilir ve tabii ki stablecoinler oldukça önemli bir rol oynamaya başladılar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

x